SAS har en av verdens få spesielle vintersportsruter

Sakset fra bladet Flyving nr.4/1950
Oddvar Korme

SAS vinterturistrute København-Fornebu-Lillehammer ble som kjent første gang trafikert i 1947 og i år var det således fjerde sesongen strekningen ble fløyet.  Denne vinteren var ruten åpen fra 12. februar til 26 mars, med trafikk fire dager i uken - nemlig tirsdag, torsdag, lørdag og søndag.  Flyet returnerte fra Lillehammer til København samme dag.

Før ruten i år kunne åpne var det lenge spennende om isen på Mjøsa var tilstrekkelig tykk nok.  Isforholdene var nemlig svært ugunstige på grunn av altfor tidlig og meget kraftig snefall.  Dette bevirket at det ble liggende et lag med sørpe oppå isen og hindre at isdannelsen kunne nå de foreskrevne 40 cm.  Imidlertid ble floken løst i samarbeid med det militære.  En fikk borte en lang rekke huller i isen, vannet steg da opp, blandet seg med sørpen og frøs.  Deretter kjørte en over feltet med weasel-biler og klappet det hele til.

Og så var stasjonen ferdig til å ta i mot den første last danske skiløpere.  Men først måtte åpningsruten utsettes et døgn på grunn av været - det er jo gått tradisjon i det nå.  Flyet som endelig fikk åpnet ruten, var Dakota-maskinen 'Einar Viking', og mannen som brakte de første 'air-borned' vinterturister til Lillehammer denne sesongen var kaptein Hartvedt - en gammel veteran på ruten.

Hartvedt uttalte sin fulle tilfredshet med den 1800 meter lange run-wayen, og med Lillehammer flyhavn i sin alminnelighet.

Stasjonen er da også meget tiltalende.  Den ble utvidet og ominnredet i 1949, og i år framsto den med koselige og moderne lokaler, pent og komfortabelt innredet.  De utenlandske turistene fikk et godt førsteinntrykk.  En stor fordel er det selvsagt at flyhavnen har sitt eget tollsted, og ekspederingen gikk raskt unna.  SAS service på denne ruten er i det hele tatt upåklagelig.

Stasjoens sjef siste sesong var Kjell Monsen, som ellers er knyttet til sjøflyhavnen i Bergen.  Han hadde med seg en besetning på fem mann fra SAS og to mann fra sikringstjenesten foruten tollvesenets egne folk.

Et annet typisk tegn ved flystasjonen  på Lillehammer er den utstrakte taxiflygingen som drives der oppe.  En attraksjon turistene selvsagt er svært begeistret for.  Ellers kan det i denne forbindelse nevnes at direktør Walter på Fefor Høyfjellshotell i eget fly personlig hentet sine gjester på Lillehammer og fløy dem opp til hotellet.

Snakk om service!, var den vanlige uttalelsen fra de turistne som gjorde bruk av SAS-ruten mellom København og Lillehammer.

Og det var virkelig førsteklasses service som ble ytt i dette tilfelle.  Flyet start fra København kl. 8.30 og var på Lillehammer kl. 12 - med mellomlanding på Fornebu, slik at ruten også kunne benyttes av andre utenlandske og norske turister og reisende som skulle den veien.  Det var altså så at danskene kunne spise frokost til normal tid i København, innta lunsjen på hotellet i eller ved Lillehammer og så bruke alledere den første ettermiddagen av ferien til å prøve seg på skiene.  Og det til og med i hjertet av et av de aller beste skidistrikter Norge kan oppvise maken til.

Stort mer kan en vel ikke forlange.

Vinterturistruten til Lillehammer er da også en av de meget få flyruter i verden som vesentlig er beregnet på vinterturister, og flyhavnen på Vingnes ved Lillehammer er så vidt vites den eneste godkjente isflyhavn for rutefly i Europa.  Det sier seg derfor selv at denne rutem er et meget viktig ledd i vår turisttrafikk, og at den er en meget god og nyttig representasjonsrute for norsk vintersport.

Flyturen fra Fornebu til Lillehammer ga turistene en vidunderlig utsikt over Østlandets naturskjønne landskaper i vinterskrud, og det skulle nesten være unødvendig å fortelle at turistene var mer enn begeistret over det vakre, hvite panoramaet som lå under dem.

En annen viktig ting er at ruten er en god service ovenfor Lillehammer som turistby, og samarbeidet mellom SAS og stedet reiselivsorganisasjoner og hoteller har da ført til mange positive resultater.  Samarbeidet har også ført til at SAS-filmene 'flyvende Vikinger' og 'Middelhavet kaller' i løpet av februar og mars ble vist for gjestene på en lang rekke av våre vintersportssteder.  Til gjensidig glede og nytte for alle tre parter.

Etter forrige sesong var det en del diskusjon om Lillehammer-ruten bar seg rent økonomisk sett.  Imidlertid viste det seg at det endelige resultat var slik at det ville lønne seg å fortsette.  Således ble det i fjor på strekningen København - Lillehammer og retur fraktet over 1000 passasjerer fordelt på ca. 40 dager.

I år var belegget sannsynligvis noe større.